Nu är det slut

Tidigt imorse avled min make. Nattpersonalen var inne hos honom vid fyratiden, då var han vaken och meddelade på något vis att han frös så han fick en filt på sig. När de sedan tittade till honom vid halv sex var han död.

Trots att maken varit sjuk så länge och varit så hjälpberoende och skör kom detta alldeles oväntat för både mig och personalen. Hans allmäntillstånd har länge varit rätt oförändrat, stabilt, och det märktes absolut inget på honom dagen före. Jag har tänkt att han kanske mycket väl skulle kunna leva fem, tio år till. Men där hade jag fel. Kanske var det en hjärnblödning – han stod på antikoagulantia efter en propp i lungan för förra vintern. Det blir ingen obduktion, förstås.

Personalen hade gjort så fint när jag kom dit för att ta avsked, som det heter med fina ord. En bukett friska, levande rosor, ett tänt (batteri)ljus, ett par änglastatyetter … Maken låg som om han sov. De hade ställt fram en stol vid fotändan för mig. Så medkännande och omtänksamt. Jag är otroligt tacksam över deras inställning och goda vård.

På tisdag eftermiddag blir det en liten minnesstund för de andra på boendet och personalen. Jag är också inbjuden, tillsammans med makens andra anhöriga. Jag har spontant och preliminärt tackat nej. Varför sitta där och gråta när de kör det bildspel med foton på maken som de ska sätta ihop? Inte kommer jag klara att ”säga några ord” som de erbjudit mig heller.
Kanske jag ändrar mig …
Skulle vilja veta vilket som vore bäst för personalen och de andra brukarna. Är det själviskt att inte åka dit? Fegt? Vore det bra att avsluta med en sådan minnesstund? Mina barn vill säkert inte följa med om jag känner dem rätt.

Min första reaktion när läkaren ringde i morse var chock och tårar. Men nu när jag stillat mig känner jag mest en stor lättnad över att han slapp ett utdraget förlopp med sjukhusvistelse och jobbiga behandlingar. Jag och familjen har väl egentligen sörjt färdigt redan, för den make och pappa vi vill minnas har inte funnits här på många år. Ändå räcker det med några medlidsamma ord eller en varm kram för att tårarna ska börja rinna och strupen snöras samman. Jag bävar inför begravningen, men vet också att vi kommer vara flera nära anhöriga som alla kommer gråta.

Nu vidtar allt det där som hör till ett dödsfall. Jag har pratat med begravningsbyrån jag valt och jag och två av barnen ska dit på personligt möte imorgon. Lägenheten ska sägas upp, liksom hemförsäkring, mobilabonnemang, kanske något mer … Någon form av bouppteckning krävs också, kanske jag kan göra det på nätet. Min bror är präst så den frågan är i alla fall redan löst.
Jag tänker inte gräva ner mig i detta praktiska här och nu. Ville mest bara berätta att anledningen att fortsätta denna blogg nu har försvunnit. Jag vet inte hur det blir med den nu, eller vad jag ska göra. Tänker att den kan väl ligga kvar tills vidare i alla fall. Gör ju ingen skada, kanske nytta.

Tack alla som följt mig genom åren. Kanske jag tittar in och skriver något mer längre fram.

31 reaktioner på ”Nu är det slut

  1. Beklagar verkligen din makes bortgång. Känns som din sorg även blir min, delar verkligen din känsla och tankar om hur du ska agera inför andra. Förstår också den långa tid med sorgearbete du redan gått igenom, du har ju egentligen gått igenom de flesta faser. Vi anhöriga får en beskärd del sorg nästan varje dag i flera års tid. Och nu är du i den stund som du förberett dig för så länge. Och ändå inte helt beredd och kanske heller inte beredd att dela den med andra. För de känner kanske inte sorgen på samma sätt som du. Döden överraskar alltid. Jag säger det utifrån att jag blivit änka en gång tidigare i livet. Och nu har livet utsatt mig för en ny sorgeprocess som jag vet slutet på, men tankarna på det skjuter jag framför mig. Jag tror det är en överlevnadsstrategi att göra det. Mitt råd är en klyscha, men ack så sann; Följ ditt hjärta. För är det någon gång du ska göra det så är det nu.
    Men dra dig heller inte för att dela med andra på vilket sätt du känner sorg idag. Andra förstår oftast mer än man tror och tycker det är bra när de också kan prata öppet om sorgen på rimlig nivå. Alla vet att det varit svårt länge och delar säkert din upplevelse av både lättnad och ledsamhet.

    Och låt din blogg ligga kvar. Den har räddat mig och kan den rädda, om än bara någon eller några till, så är det värt allt. Och skriv gärna dina tankar o reflektioner när det gått en tid. Kram 🥰

    Gilla

    1. Charlotte, jag blir tårögd av dina ord och känner en stark gemenskap och förståelse fast vi aldrig har setts. Tack. Jag kommer läsa din kommentar flera gånger. Så kloka ord. Kram!

      Gilla

  2. Äntligen !

    Ni har ju haft det kämpigt så lång tid det finns ju ingen anledning att dra ut detta längre. Din man dog nu när allt i naturen är som vackrast en fin minnesdag.
    Sörj inte nu utan se framemot att du ska få en lättare tid framöver.

    Kram
    Lena

    Ps
    Tack för allt skrivit det har gett mig mycket.
    Ds

    Gilla

    1. Jo, man ska inte känna dåligt samvete för att detta även är en befrielse även för de anhöriga. Tack för dina fina ord! Blir så glad att höra att bloggen varit (och är) till nytta. Kram.

      Gilla

  3. Hej
    Mina tankar finns hos dig!
    Vill tacka dig för denna blogg och för att du velat dela med dig av er strävan tillsammans.
    Önskar också att bloggen finns kvar en tid till. Tror vi har mycket att dela även framöver.
    Ta nu hand om dig kära fru Parkinsons. Det är en svår tid nu för dig. Men framöver får även du känna hur skönt det är att få friheten tillbaka.
    Stor kram till dig!
    Maria

    Gilla

    1. Tack snälla du för kommentaren. Det känns verkligen som att det finns en rad kvinnor (och kanske några få män?) bland bloggens läsare, som har mycket gemensamt.
      När väl allt med begravningen är över om några veckor kommer jag inse hela vidden av att detta tunga kapitel i mitt liv är slut. Kram!

      Gilla

  4. Älskade söstra mi. Jag är inte som du och du vet min åsikt. Men ändå sätter jag den på pränt. JAG hade INTE gått på någon minnesstund. Minnena är dina, barnens, släkt och vänner. I minnena lever fortfarande personen om än inte i fysisk form. Mamma och pappas grav har jag aldrig besökt, för de lever med mej, i mina minnen. På något vis måste man ta hand om kroppen. Begravning. Men däri ligger inte din Bernt. Han kommer alltid att finnas i ditt hjärta, i dina minnen. Så jag tycker inte att du ska ha några som helst betänkligheter över att du nekar att delta i en minnesstund. NU ska du faktiskt vara självisk! Tänk bara på dej själv och barnen. Om andra vill styra och ställa, låt dem. Men du ska, som det heter; Mins de lyckliga stunderna blott!

    Gilla

  5. Tack alltid stöttande syster. Visst ligger det mycket i det du skriver. Men. Just nu känner jag stor tacksamhet gentemot personalen och vill visa det. Ett sätt vore att närvara vid minnesstunden tänker jag. Ett annat, som barnen och jag bestämt idag, är att lägga in ett tack i dödsannonsen. Känns mindre lämpligt att köpa något till dem.
    Hade gärna velat ha en kommentar från ”Eva i Dalarna” som själv är personal.
    Troligen kommer jag vara självisk och låta mig själv slippa detta jobbiga. Pok!

    Gilla

  6. Åh jag såg detta inlägg nu och blir så sorgsen för din skull. Tusen tusen kramar!
    Har aldrig varit med om att det hållits minnestund på det viset du pratar om, på det ställe där jag jobbar. Det är förstås ett ställe med fler boende än det som din man bodde på.
    När någon avlider gör vi i ordning den bortgångne såsom de gjorde med din man, så att de anhöriga som vill kan komma dit, sitta en stund etc.
    Du och familjen kommer ju att ha begravning och minnestund med familj och vänner, eller hur ni nu vill ha det. Så minnestund på boendet tycker jag du kan strunta i. Vill du uppskatta personalen så ge dem choklad eller blommor eller en slant eller nåt sånt. Och ett kort kanske med ett tack. Det uppskattas.. Egentligen räcker ett tack bara.
    Vet inte om mina ord hjälper dig men sänder ändå styrkekramar och ljus och kärlek till dig. Och må din man vila i frid, för det har han ju fått nu.
    Med tårar/ Eva

    Gilla

  7. Nu såg jag att du skrivit att ni tänkte lägga in ett tack i annonsen…det räcker bra tycker jag. Kanske med ett tack också till nattpersonalen. Jag jobbar ju natt, och jag vet att vi också ingår när anhöriga tackar personalen men det känns alltid extra i mitt hjärta när man tackar ”dag och nattpersonal” tex.
    Men som någon skrev: Följ ditt hjärta!
    ❤❤❤❤❤

    Gilla

  8. Kära du. En lång sorg har du redan haft under din makes sjukdomstid. För det är en hemsk sjukdom, liksom alla neurologiska sjukdomar. Din mans själ har lämnat sin skröpliga boning och är fri. Du har ett tungt jobb framför dig nu men med stöd av familj och vänner kommer du ta dig genom. Det tog mig ett år med kuratorsamtal och långsamt helande då jag blev änka. Med tiden förstår man vad man varit med om och överlevt. Snälla, låt bloggen vara kvar ett tag, den hjälper många. Jag önskar dig frid och kärlek.

    Gilla

  9. Tack snälla Linda! Jo, jag ska låta bloggen vara kvar. Anledningen till att jag började på den var ju inte bara för min egen skull, för att ”skriva av mig”, utan minst lika mycket i hopp om att den skulle vara till hjälp för andra anhöriga. Kanske jag själv kommer vilja läsa gamla inlägg längre fram. Nu känns det inte så.

    Gilla

    1. Hej igen!
      Har själv börjat läsa bloggen igen. Det är nu dryga året sedan min älskade gick bort i sviterna av hemska Parkinson och covid. När jag läser bloggen slår det mig att jag trots allt glömt bort mycket av allt det jobbiga. Det suddas ut lite i taget.
      När man är inne i Parkinson helvetet tror man knappt att man som anhörig ska överleva. Men livet går vidare och jag måste än en gång säga att det som anhörig är enormt skönt att nu vara befriad och slippa all oro och ansvar.
      För min del väntar flytt om ett par veckor, till en lite mindre lägenhet i Helsingborg, vilket också blir en nystart. Tillbringar i övrigt mycket tid i fritidsboendet i Östergötland och på många olika golfbanor. Min älskade vilar här i Östergötland och det känns bra att vara på graven och filosofera och tänka på de fina år vi också fick tillsammans.
      Kära fru Parkinson, många styrkekramar igen. Låt bloggen finnas kvar. Vill så gärna höra om din fortsatta resa som befriad.
      Maria

      Gilla

  10. Kära Maria som varit med så länge. Tack för din kommentar. Det gör mig så glad att höra att solen lyser i ditt liv igen, om jag får uttrycka mig så. En bild som kom för mig bara.
    Visst ska jag låta bloggen vara kvar.

    Gilla

  11. Jag är ledsen för er skull och beklagar sorgen. Blev själv änka vid 47 års ålder när maken som precis hade fyllt 50 gick bort i MSA. Det är en hemsk sjukdom. Att se en vital kraftkarl mitt i livet brytas ner fysiskt…Jag kommer alltid sörja honom och det liv vi inte fick även om jag nu är omgift. Mitt i allt är jag på något sätt ändå tacksam för att han slapp bli sämre innan han gick bort. Han bodde fortfarande hemma, jag jobbade, han klarade sig själv med rullator.
    Jag önskar att denna bloggen hade funnits när han var sjuk, jag googlade på allt men det fanns inte så mycket att läsa om sjukdomen. Knappt läkarna visste vad det var. Min man dog av plötsligt hjärtstopp nyårsdagen.
    Anneli

    Gilla

    1. Tack kära Anneli för din kommentar. Jag fick googla på MSA: Multipel systematrofi. Det finns så många otäcka neurologiska sjukdomar! Blir särskilt tragiskt när det drabbar fortfarande relativt unga personer. Fint att höra att du har hittat kärleken igen även om du förstås inte glömmer din första make.
      Jag startade denna blogg bland annat för att jag tyckte det saknades en blogg om hur anhöriga drabbas av Parkinsons sjukdom. Hittade ”Demensbloggen” som gjorde stort intryck på mig även om det handlar om en annan sjukdom än Parkinson. Den bloggen ligger fortfarande kvar fast den sjuke avled 2018. Har också blivit en bok.

      Gilla

  12. Såg nu att det lät som om jag var klar med sorgen efter ett år. Såklart är jag inte det. Samtalen med kuratorn varade ett år men sen.. Inte glömmer man sitt livs omvälvande kärlek på ett år. Men helandet fortgår och nu, när det är fyra år sedan, vet jag att ibland tar man en kvart i taget. Även om jag hittat kärlek igen finns han kvar. Ingen och inget kan ta hans plats. Men jag kan säga att de roliga minnena kommer fram så småningom, när man kommer förbi det sjuka. Trodde inte det men det är så. Jag var så arg på alla som sa att det kommer bli bättre! Va f-n visste de om det?!? Nu är jag bara ledsen när jag minns allt som var bra och tänker mindre på det som var svårt och sorgligt. Tacksam för all tid vi fick som var bra, alla bra dagar. Nu ska jag säga nåt som är svårt för mig. Har man upplevt stor kärlek får man känna stor sorg och de goda minnena är de som gör mest ont. Önskar dig allt gott och ber om ursäkt för min egoism. Detta är din blogg och din sida. Kram.

    Gilla

    1. Kära Linda. Jag fick läsa din kommentar flera gånger, särskilt det sista. Man tror att det blir bättre när man börjar glömma allt det tunga, jobbiga och smärtsamma och kan minnas den fina tiden, innan sjukdomen förstörde allt. Jag har tittat igenom 300 foton min dotter har samlat ihop, foton som visar delar av min makes liv. Från svartvita babyfoton tills för fyra år sedan. De sista åren, då han var rullstolsbunden och hamnade på LSS-boende, finns inte med. När jag tittar igenom dem i kronologisk ordning ser jag så tydligt hur han förändrades. Den rakryggade, ständigt glatt flinande mannen jag älskade blir alltmer böjd och sned. Det glada leendet försvinner, ansiktet blir en stel mask. Rullatorn tar plats på fotona. Det gör ont att se de gamla fotona, att minnas allt vi upplevt tillsammans, att se honom med barnen, jular, födelsedagar, semestrar, utflykter, jobb med hus och trädgård (han var duktig på allt) … Det känns inte alls som en tröst.
      Det är två dagar kvar till begravningen och jag längtar så efter lördagen då i alla fall detta är över.
      Men jag kommer inte behöva kurator eller annat stöd. Jag har våra barn och andra nära släktingar och jag tänker att maken är det inte synd om. Inte nu längre! Han fick en snabb och odramatisk död.
      Du ska absolut inte be om ursäkt för att du tar plats på bloggen! Det är kommentarerna från er andra som är min ”belöning”. Jag uppskattar dem oerhört mycket! Tack för dina ord och kram ❤

      Gilla

  13. Beklagar sorgen fru Parkinson

    Din blogg har varit ett stöd under de senaste åren då min hustru varit svårt sjuk både av parkinson men även haft andra svåra hälsoproblem. Min hustru avled i maj i år och tittade idag av en slump in på din blogg idag . Väldigt blandade känslor efter min hustrus bortgång främst stor saknad och tomhet men också en sorts skamfylld lättnad över att vår svåra och hopplösa dagliga kamp främst orsakad av vanföreställningar är över. Min hustru bodde hela tiden hemma och trots väldigt bra stöd från personliga assistenter är det som så många vittnat om en oerhörd belastning på den närstående

    Tack för stöd som din blogg givit

    Gilla

  14. Varmt tack för din kommentar Sven-Bertil. Du beskriver så bra hur det kan vara med de blandade känslorna, både lättnad och sorg. Jag känner mig rätt tom fortfarande, inga starka känslor egentligen. Men det är givetvis till en stor del beroende på att jag i över tre år har sluppit delta i vården av maken i hemmet. Det var inte på mitt initiativ som maken hamnade på ett LSS-boende utan assistenterna som vägrade fortsätta. Ändå var det absolut det bästa som kunde hända för min egen del, och jag hoppas och tror även för maken. Boendet han hamnade på var nog ovanligt bra, det har jag ofta både tänkt och sagt. Bara sex ”brukare” och personal dygnet runt.
    Jag blir så glad för varje anhörig som har och har haft stöd av min blogg!!

    Gilla

  15. Hej,
    Vill först börja med att beklagar sorgen.
    Har inte hunnit läsa din blogg förutom enstaka inlägg vet inte om jag borde läsa mer för att inte göra mig mer ledsen. Min pappa fick precis diagnos vid 72 års ålder och det känns som att min värld håller på att rasa samman. Mamma gick bort på hospice med plågsam kol för ett år sen och har inte reparerat mig från det än. Det som gör mig som mest ledsen när jag läser är hur medicinen verkar bidrag till psykiska problem som psykoser /hallucinationer. Vet inte hur jag klara av att se min pappa tyna bort med. Tiden kanske inte läker alla sår då jag fortfarande gråter rätt ofta men det blir på något sätt lättare.

    Jag kanske kommer tillbaka och läser mer när jag känner att tiden är inne.

    Gilla

    1. Kära Clara. Jag hoppas att din pappa ändå har många fina år framför sig, utan alltför tunga symptom. Det är inte alls alla som får så jobbiga psykiska problem som min make. Se gärna mitt senaste inlägg om du kommer hit igen. 🧡

      Gilla

Lämna en kommentar